Alu-aluan..

.::Terima kasih kerana melawat blog saya::. kalau ada iklan tu klik la ye.:)

Saturday, May 3, 2014

Buah berangan tu camne?

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah tuhan maha pengasih lagi maha penyayang..
dengan rahmatnya dapat lagi saya menulis di blog ini.. Harini keluar jalan-jalan dengan "awek" kesayangan, hanya berdua..hehee "awek" saya ni memang slim dan tinggi laksana primadona..kira hot la tp dia ni naked, insyaa Allah satu hari nanti saya nak kasi dia pakai jubah, baru cun kan..opss bukan pasal "awek" nak cerita..nanti saya tumjuk gambar dia dalam post lain ye...peace ^_^v

Nak dijadikan cerita dalam perjalanan nak balik ke rumah, teringat mak pesan bli buah berangan.. ok singgahla dekat klebang beli buah berangan..harga dia boleh tahan jugak ye RM 30 sekilo.. harini jugak hari lahir kakak saya so ada buat baca doa n makan-makan ngan family..ada kek, ada satay, saya yang sedang dalam mode diet ni pon terpaksa meelanggar pantang larang..hahaha..time makan buah berangan tu tepikir pulak.. buah berangan ni camne ea? ni buah dia ke biji dia?maklomla anak bandar.. so tanya lah pada big boss..sape lagi ayah saya la..ayah pon mula cerita zamannya kecik-kecik dulu pasal buah berangan ni..katanya macam buah jering n bila kering dia pecah berterabur la buah berangan tu atas tanah..
dengan kefahaman yang masih blur2..daripada dok berangan,cara terakhir adalah google it.. dan hasilnya...




Ada dua jenis buah berangan yang atas tu buah berangan asalnya dari cina(macam rambutan pon ada)..dan yang bawah dia pula tempatan punya buah berangan..itu yang big boss cakap..hehee ok ayah da tau..maknanya dapat lagi satu ilmu harini,buah berangan..Alhamdulillah..
Dengan itu saya mengundur diri dengan serangkap pantun, moga bermanfaat..^_^ okey selamat malam..

Buah ini buah berangan, Masak dibungkus sapu tangan; Dunia ini dunia pinjaman, Akhirat kelak kampung halaman.

1 comment:

Julia Tarmidi said...

Salam singgah. Anda dijemput join GA saya! :)

http://www.akuseorangtraveler.com/2017/10/tak-nak-sunyi-sepi-lagi-giveaway-by.html

Blogger news

Related Posts with Thumbnails