Alu-aluan..

.::Terima kasih kerana melawat blog saya::. kalau ada iklan tu klik la ye.:)

Sunday, May 30, 2010

Millatfacebook islam punye..

ISLAMABAD: Sekumpulan warga Pakistan mencipta laman web baru untuk menghubungkan 1.6 bilion Muslim selepas berang dengan laman Facebook kerana menyiarkan karikatur Nabi Muhammad selain mewujudkan saluran baru melawan propaganda anti-Islam.

Kumpulan itu membabitkan enam profesional teknologi maklumat (IT) di pusat budaya dan hiburan Pakistan, Lahore, yang melancarkan laman web Millatfacebook, awal minggu ini.
Ia dilancarkan selepas mahkamah Pakistan mengarahkan sekatan ke atas Facebook sehingga Isnin ini atas bantahan terhadap satu laman Everyone Draw Mohammed Day (Hari Lakar Muhammad) yang menghina Islam.

Millatfacebook dicipta bagi memenuhi keperluan sosial penduduk Pakistan. Laman untuk Muslim termasuk orang lain yang baik daripada agama lain turut dialu-alukan,” kata laman web itu kepada yang berminat menjadi ahli.

“Kami mahu beritahu ahli Facebook bahawa mereka akan terima padah jika mengganggu kami,” kata Ketua Pegawai Operasi syarikat yang menempatkan laman itu, Usman Zaheer, 24.

“Jika ada orang menghina nabi, kami akan jadi lawan mereka dan menyebabkan mereka rugi besar,” katanya yang bermimpi menjadikannya laman sosial terbesar Muslim.

Dikenali dengan singkatan MFB, seperti juga FB bagi Facebook, pengasasnya berkata, pakar IT kini berusaha memasukkan ciri-ciri lain ke dalamnya bagi mencabar pesaing dari California itu.
Setiap ahli memiliki ‘dinding’ untuk ulasan sahabat selain mengandungi kemudahan emel, foto, video, ruang sembang dan perbincangan.

Perkataan ‘Millat’ adalah bahasa Urdu yang biasa digunakan untuk merujuk kepada negara. Laman web itu sudah mempunyai 4,300 ahli selepas tiga hari dilancarkan, kebanyakannya warga Pakistan yang boleh berbahasa Inggeris dalam lingkungan usia 20-an.

Angka itu jauh lebih kecil daripada keahlian Facebook di Pakistan buat masa ini sebanyak 2.5 juta dan ulasan awal menunjukkan MFB memerlukan lebih banyak masa untuk benar-benar menyaingi FB.

Bagaimanapun, Usman gembira dengan hasil awal laman web itu yang sudah menarik penyertaan warga Britain, Bulgaria, Kanada, China, Russia, Emiriyah Arab Bersatu dan Amerika Syarikat. – AFP

apa lagi jom la join support islam..saya pon akan join jgk...tapi xtau la function dia sama ke tak cam fb..ape2 hal try dlu..hehe tgk dari luar cam sme ckit..tgk tu,

Saturday, May 29, 2010

Free hosting..apa tunggu lagi?


Assalamualaikum..hari ni saya nk kongshare satu berita gumbira ngan sume member2 blogger..lebih2 lagi yg baru nk berjinak-jinak ngan website or blog..nak tau tak ape dia?..mesti la nak kan..saya nak perkenalkn satu hosting yg apa orang kata?haa.. mampu dimiliki oleh sesiapa saja kerana ianya free(ni yg seronok dengar ni)yihahaha,ya absolutly free..
ni spec dia:

Disk Space 250

Data Transfer 100 GB / month

PHP dan MySQL database support

dan banyak lg la..

tanpa berlengah lagi,jom dapatkn sekarang free tu...klik je kat bawah ni..

Web Hosting

pssstt:saya hanya berkongsi info,belum lg mencuba..

Friday, May 28, 2010

Gula dan Bahayanya


Assalamualaikum everybody...blogger2 n my friends,kali ni saya nk kongsi pasal gula pulak eceh cam skema la plak bahasekn diri saya..tp xpe,nk ckp pasal fakta mesti kne macam bahasa buku sikit..hehe...tapi seblom tu,klo korang prasan la blog ni dh pn bertukar wajah,tp masih mengekalkan tema greeny..bleh dikatakan faveret gak la green green ni..n satu lg header dia pon dh tukar coz demam bola pn dh nk mula..jd amat sesuailah..wahaha..apepon thanks to fitri for ilmu2 blog petang td yea..ok thats all,nnt lari tajuk lak..

Apakah sebenarnya gula?
Gula adalah makanan tanpa khasiat yang paling banyak dimakan dan memudaratkan.
Gula cuma menambah kalori dan akan disimpan sebagai lemak di dalam tubuh. Ia tidak
langsung berzat malah akan menyingkirkan zat yang sedia ada dalam tubuh. Gula juga
adalah penyebab utama kegemukkan!

Adakah badan kita perlukan gula?
Tidak perlu langsung! Ini kerana tubuh kita akan menukarkan banyak sumber makanan yang
lain kepada glukosa apabila badan perlukan tenaga.

haaa..dh tau ape tu gula..kita tgk kesan dia pulak klo amek lebih..banyak wooo...

Apakah kesan jika ambil gula berlebihan?
1. Melemahkan sistem imunisasi (melawan penyakit)
2. Menganggu imbangan galian dalam tubuh
3. Menyebabkan kanak-kanak menjadi hiperaktif, gelisah dan nakal.
4. Menyebabkan kanak-kanak rasa mengantuk dan mengurangkan kecergasan
5. Menjejaskan pencapaian kanak-kanak dalam pelajaran
6. Meningkatkan paras trigliserid
7. Melemahkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan bakteria
8. Merosakkan buah pinggang
9. Mengurangkan kolesterol yang baik (HDLs)
10. Mengalakkan pertumbuhan kolesterol bahaya (LDLs)
11. Mengurangkan kromium dalam badan
12. Mengurangkan kuprum dalam badan
13. Menganggu serapan kalsium dan magnesium oleh sistem badan
14. Menyebabkan kanser payu dara, kanser ovari, kanser prostat dan kanser dubur
15. Menyebabkan kanser kolon (usus besar) dan wanita amat berisiko tinggi
16. Faktor kepada kanser pundi hempedu
17. Meningkatkan pasar glukosa dalam darah dengan cepat
18, Me lemahkan penglihatan
19. Meningkatkan paras serotonin yang menyempitkan pembuluh darah
20. Penyebab hipoglisemia
21. Penyebab perut berasid
22. Meningkatkan paras adrenalin dikalangan kanak-kanak
23. Meningkatkan risiko penyakit jantung koronari
24. Mempercepat proses penuaan, kulit berkedut, uban pada rambut
25. Membawa kepada ketagihan alkohol
26. Merosakkan gigi
27. Penyumbang utama kegemukkan
28. Meningkatkan risiko penyakit Crohn dan kolitis berulser
29. Penyebab bengkak saluran usus dikalangan pesakit gastrik
30. Penyebab artritis
31. Penyebab lelah
32. Pembentukan batu dalam ginjal
33. Penyebab jangkitan yis atau kandidiasis
34. Penyebab pembentukan batu karang hempedu
35. Penyebab sakit jantung iskemik
36. Penyebab sakit apendiks
37. Meransang tanda-tanda multiple sclerosis
38. Penyebab pendarahan
39. Penyebab Vena Varikos
40. Meningkatkan tindak balas glukosa dan insulin kepada p engamal pil cegah hamil
41. Penyebab sakit gusi
42. Penyumbang kepada Osteoporosis
43. Penyebab air liur menjadi berasid
44. Penyebab kemerosotan sensitiviti Insulin
45. Penyebab kemerosotan toleransi Glukosa
46. Mengurangkan hormon tumbesaran
47. Meningkatkan kolesterol dalam badan
48. Meningkatkan tekanan darah sistolik
49. Menyebabkan struktur protein bertukar hingga menganggu serapan protein oleh tubuh
50. Penyebab alergi terhadap makanan
51. Penyumbang kepada sakit kencing manis
52. Penyebab keracunan darah semasa hamil
53. Penyebab ekzema kepada kanak-kanak
54. Penyebab penyakit kardiovaskular
55. Melemahkan struktur DNA
56. Penyebab Katarak
57. Penyebab Emfisema
58. Penyebab arteriosclerosis
59. Penyebab pembentukan radikal bebas dalam aliran darah
60. Merendahkan kemampuan enzim
61. Penyebab kehilangan keanjalan tisu serta fungsinya
62. Penyebab sel hati terbahagi dan ini akan men ingkatkan saiz hati
63. Meningkatkan lemak dalam Hati
64. Membesarkan saiz buah pinggang
65. Memberikan tekanan tinggi kepada pankreas dan akan merosakkannya
66. Meningkatkan retensi cecair dalam badan
67. Penyebab sembelit
68. Penyebab rabun jauh
69. Penyebab lapisan rerambut
70. Penyebab hipertensi
71. Penyebab sakit kepala
72. Menganggu kemampuan berfikir
73. Penyebab kemurungan
74. Meningkatkan tindak balas insulin
75. Penyebab penapaian bakteria dalam usus
76. Penyebab ketidak seimbangan hormon
77. Meningkatkan risiko darah beku dalam badan
78. Meningkatkan risiko sakit Alzheimer

Gula pon ade nme lain tau..tu yang sesetengah makanan yang senarai bahan-bahannya tiada ditulis gula tapi masih manis..antara nme lain bg gula:

* Glukosa
* Fruktosa
* Laktosa
* Maltosa
* Sukrosa
* Sirap Glukosa
* Sirap maple
* Molases
* Sirap hitam
* Sirap kencana
* Dektrosa
* Sorbitol

Malaysia pengguna terbanyak gula di dunia?
Ini dikira rekod dunia! Walaupun p asukan bola sepak kita tidak berjaya, namun kita nampaknya masih dikenali di dunia. Negara kita adalah paling gemuk di Asia dan mempunyai pesakit Kencing Manis yang paling ramai di dunia! Bangga? Kita sebenarnya dalam diam diancam. Lihatlah orang yang paling kaya di Malaysia! Taukeh gula! Negara kita seperti darurat apabila gula disorokkan tak lama dulu.sekarang ni pon dh mula blk susah nk dpt gula kat melaka ni(area sg udang la)..

macamana semua?Jika kita sakit, bukan sahaja diri sendiri susah, tetapi kita akan menyusahkan orang lain yang bergantung kepada kita. Sekurang-kurangnya kita mulakan dengan tidak makan gula! Selangkah demi selangkah!

akhir kata,"kurangkan manis dalam minuman,agar manis dalam senyuman"tp jgn senyum sentiasa nnt orang ingt lain pulak..ade short circut..^_^

Wednesday, May 26, 2010

USB drive pelik dan unik...

ni ha...aku jenjalan kat google td,t'jmpe lak mende plek2 ni..tu yg aku kasi korang nengok gambar-gambar adk beradik Universal Serial Bus a.k.a usb yang sememangnya merupakan keperluan harian kita semua..tak lain tak bukan pendrive la..aku pecaya stiap student ke ape ke musti de sekurang2nye 1 pendrive an..macam2 skaraaaaaaaang ni,pendrive pon dh de mcm2 bentuk..tgk kat bwh uh..

ni aku kategorikan dlm kategori boleh mengakibatkan lapar..hehe
ni elok di guna selepas makan..
ni plak aku tgk cam burger penyek je..
mari2 spe nk mkn pizza...kat bwh tu lak sushi kasi wasabi lebih ckit..huhu

uiks..yg ni leh wt terase lapar ke??boley kott,wat sup kaki ayam hahahaha..

kategori All in one..
nk g camping senang nih..

kategori minat kartoon...

kepada bakal2 dokter..


ni aku xtau nk ckp kategori ape....
yeah..oldskool punyer..boleh digunakan pegi class..boleh dijadikan sbgi kunci spare klo tertinggal kunci..
sepit baju dh abes.. gune ni..bateri pon ade..

akhir kata mari kita sama-sama renungkan...
Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi; dan (pada) pertukaran malam dan siang; dan (pada) kapal-kapal yang belayar di laut dengan membawa benda yang bermanfaat kepada manusia; demikian juga air hujan yang Allah turunkan dari langit lalu Allah hidupkan dengannya bumi sesudah matinya, serta Ia biakkan padanya dari berbagai-bagai jenis binatang; demikian juga (pada) peredaran angin dan awan terapung-apung di antara langit dan bumi; sesungguhnya (pada semuanya itu) ada tanda-tanda kekuasaan-Nya, bagi kaum yang berakal fikiran. (Al-Baqarah: ayat 164)







Monday, May 24, 2010

Wallpaper Fantasy Landscapes[1024 X 768]




ni antara koleksi wallpaper yg aku ade,yg aku tnjuk ni ckit je la de lg bnyk,klo nak tgk lg kne donlot la..hehe,tekan je link kat bwh tu..yg penting,sesuai utk semua lapisan umur,samaada budak kecik ato yg dh berumur..hahaha..amacam cantek ark?ape dia?cantek...??owh klo camtu silakan mendonlot...

Saturday, May 22, 2010

Travie Mccoy-Billionaire

terdengar lagu ni mase nek kete member semalam..nme dia wan..setelah dua kali aku dengar lagu ni,sedap jugak lagu nih,masak lemak cili api pon sodap..hahaha tu aku xckp la...aku tanye dia lagu ape ni wan?dia jawab...Billionaire..aku pon save dlm kepale otak aku nih,nnt senang nk donlot..maklomla donlot ni dh macam hobi aku semenjak aku knal dunia internet ni..hihihi..nk pree je keje...pastu aku tnye la spe lak artis dia..tetibe dia ckp tak tauuuu...adus..retak harapan aku..retak je lom hanco lg..tapi xpela dh tau tjk..balik je umah aku trus carik..carik punye carik,akhirnye jmpe gak...so korang layan la...n selamat berhujung minggu..(^__^)



lirik:
Travie Mccoy-Billionaire

[Bruno Mars]
I wanna be a billionaire so fricking bad
Buy all of the things I never had
Uh, I wanna be on the cover of Forbes magazine
Smiling next to Oprah and the Queen

[Chorus]
Oh every time I close my eyes
I see my name in shining lights
A different city every night oh
I swear the world better prepare
For when I’m a billionaire

[Travis "Travie" McCoy]
Yeah I would have a show like Oprah
I would be the host of, everyday Christmas
Give Travie a wish list
I’d probably pull an Angelina and Brad Pitt
And adopt a bunch of babies that ain’t never had sh-t
Give away a few Mercedes like here lady have this
And last but not least grant somebody their last wish
Its been a couple months since I’ve single so
You can call me Travie Claus minus the Ho Ho
Get it, hehe, I’d probably visit where Katrina hit
And damn sure do a lot more than FEMA did
Yeah can’t forget about me stupid
Everywhere I go Imma have my own theme music


[Chorus]

Oh every time I close my eyes
I see my name in shining lights
A different city every night oh
I swear the world better prepare
For when I’m a billionaire
Oh oooh oh oooh for when I’m a Billionaire
Oh oooh oh oooh for when I’m a Billionaire

[Travis "Travie" McCoy]
I’ll be playing basketball with the President
Dunking on his delegates
Then I’ll compliment him on his political etiquette
Toss a couple milli in the air just for the heck of it
But keep the fives, twentys (?) completely separate
And yeah I’ll be in a whole new tax bracket
We in recession but let me take a crack at it
I’ll probably take whatevers left and just split it up
So everybody that I love can have a couple bucks
And not a single tummy around me would know what hungry was
Eating good sleeping soundly
I know we all have a similar dream
Go in your pocket pull out your wallet
And put it in the air and sing

[Bruno Mars]
I wanna be a billionaire so fricking bad
Buy all of the things I never had
Uh, I wanna be on the cover of Forbes magazine
Smiling next to Oprah and the Queen
[Chorus]
I wanna be a billionaire so frickin bad!
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
pssst:klo dh jd billionaire jgn lupe bersedekah..xrugi pon..insya'Allah bertambah berkat..

Daripada Abu Hurairah r.a berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya : “ Sedekah tidak mengurangkan harta. Allah tidak melebihkan seseorang hamba dengan kemaafan-Nya melainkan kemuliaan dan tidak merendahkan diri seseorang melainkan Allah mengangkatnya.”
(Muslim, ad-Darimi dan Ahmad)

Friday, May 21, 2010

magic ke?

pening2.berpusing-pusing..aku pon tatau nape..dah kne isi borang lg,klo ckit takpe ni bnyk..huishh..makin pening aku dibuatnye..yg kne isi base arab lak tu..tp pe kan daya ku isi jgk,nk sambung nye pasai la..tgk kat bawah uhh..serabot tak..hahaha

pastu lepas je abes aku isi..tetibe teringat kat blog mmber aku fitri,dia de wt post magic ari tu..aku pon nk try la jgk..buat pnye buat..ade gak spoil kat video tu..lantak ah,aku dh ngantok..maleh nk shoot lg..hahaha..eh eh cam actor la plak..
so korang layan je lah..hehe

video
background song tu sje aku ltk,aku ngah layan lagu tu skang..lagu tema world cup..

Wednesday, May 19, 2010

Enam perkara..






"ada enam perkara apabila dimiliki oleh seseorang maka telah sempurnalah keimanannya..:

1)memerangi musuh Allah dengan pedang.
2)tetap menyempurnakan puasa walaupun musim panas.
3)tetap menyempurnakan wuduk walaupun musim dingin.
4)tetap bergegas menuju masjid(untuk melaksanakan solat berjemaah)walaupun disaat mendung.
5)meninggalkan perdebatan dan berbantah-bantahan walaupun ia tahu bahawa ia berada di pihak yang benar.
6)bersabar disaat ditimpa musibah."(yahya bin muadz)

subhanallah..bersama kita renungkan... v(-_-)v

Monday, May 17, 2010

4 hari tak online...

sudah 4 hari aku x jengok blog nih n blog kengkawan....tapi apa daya kat kampong xde tnet,klo ade pon x smpt nk online,buzy ngan urusan perkahwinan maksu...huh penat la jgk..macam2 jgk nk citer tp len kali lah..dh penat..ari ni kasi nak post pendek je..hehe

so aku dh xde ape nk tulis..td aku dh ckp pendek,pendek btol la aku bg..wahaha
aku rasa nk bg mutiara kata ato ape org ckp "quote"..haa tu la..xkesah la aku amek ke wat sendri ke..hihi bg setiap post yg aku wat..amacam ok tak?klo x pon aku nk wat jgk..hahaha..aku nk mulakan ari ni..sebab...

"Tanpa permulaan,anda tidak akan sampai kemana-mana".....
THE END

Wednesday, May 12, 2010

counter strike baru..

Kepada peminat couter strike..kini cs dh ade tmpat br,slalu korang men kat assault lah,muzium la,office la..msti dh borink kan ni de tempat bru lg..baik punyer..character dia pon tukau gak(ops dh kluar loghat mlake..hehe)..dress up dia sempoi je..tgk kat bwh ni..

ni yg biase punyer..siap helmet,bju kebal lagi,berat..


ni lak gmbo cs yg bru..pakaian sempoi,xde helmet,xde bju kalis pluru..open air hahaha..kpd gamers,klu nk leh tempah cepat-cepat takot abes..tgh hot nih...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
p/s:enemy in front..roger that..fire in the hole..amacam power tak?wahahahaha...

Sunday, May 9, 2010

Selamat hari ibu..

Just a simple post..Selamat hari ibu..mak..we all love you..

Wednesday, May 5, 2010

Jom blaja tajwid...

Tujuan ilmu tajwid adalah memelihara bacaan Al-Quran dari kesalahan dan perubahan serta memelihara lisan(mulut)dari kesalahan membaca.

Belajar ilmu tajwid hukumnya fardu kifayah,dan membaca Al-Quran dengan baik(ikut tajwid) itu hukumnya Fardu 'Ain.

Dalil dari Al-Quran..
Firman Allah S.W.T.:
maksudnya:Dan bacalah Al-Quran itu dengan perlahan/tartil(bertajwid).
[Al-muzzammil (73):4]

ayat ini jelas menunjukkan bahawa Allah memerintahkan Nabi S.A.W unt membaca Al-Quran yg diturunkan kepadanya dengan tartil,iaitu memperindah sebutan setiap huruf-hurufnya (bertajwid).

oleh sebab itu ana nk share satu bahan,boleh dikatakn ebook la senang..berkenaan dgn tajwid..bahasa melayu,siap ada suara lagi..tapi bukan ana yg bikin la..marilah sama-sama kita baiki bacaan Al-Quran kita..
ana tunjukkn screenshot dia ckit..

mari download
pssstt:lepas donlot tu leh la sebar-sebarkan,bley la ana dpt sahamnye jgk hehehe

Sunday, May 2, 2010

Entry Buat Kakak edisi khas tengah malam..

Entry kali aku wat special tok seseorang yg berada jaoh dimata,namun dekat dihati..nun di bumi anbia' sana..Tanah di mana tercatat pelbagai sejarah perjuangan Islam mahupun kisah silam tauladan kebongkakan firaun dan kehebatan tamadun purba mesir...

dialah Khairun nisa mustapa,satu-satunya kakak yg aku ade..chey3...kak post ni amer wat khas tau tok kakak..yg len sume dh tido,amer xtdo lg special nye ni...huhu baca jgn x baca..iqra' ya uhkti iqra',hahaha...mne tau nnt blog amer ni dh femes ke satu ari nnt,dh xsmpat nk wat post cenggini..itudia nampak sudah kebongkakkan dan keriakkn nye..xde la gurau jek...korang mesti x tau kan nape aku wat entry nih..ni la aku nk kasi atau ni..ceh cam de owg bace lak entry nih =p...ni fisrt time tau aku wat entry camni..dh la aku malas la nk..ape owg ckp mengomel pnjang2 kat cni..straight to the ampang point je lah..dh mula melalut lah tue...


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

wat kakak tersayang pd 2 mei.. happy birthday(wow tulis full lg tuh)yg ke 20-something...biar lah ia sbgi rahsia..tp sebnanye tua 2 taon dari aku..hehee
ucapan tok kakak,ayat biase la..semoga panjang umo,dimurahkan rezki n sihat slaloo...
belajo rerajin,kelas rajin pegi klo xnk pegi xyah pegi...yahoooooooo..huahuahua..
kak,amer ingt nk blanje kakak tp akak x blk lg lak.. duit ngah banyak nih,tapi klu kakak balik nnt xtau la duit ni de lagi ke tak..hahaha..kak bangga x ade adek camni siap wat entry khas lg..hahaha peace.........

sabda Rasulullah SAW yg diriwayatkan oleh al imam al hakim dari Jabir RA:-
"sebaik baik kamu adalah yang panjang umurnya dan baik amalannya"





p/s:kak gamba ngan video pnjam je kat iluvislam n youtube..xsmpt nk wat sendri..

Blogger news

Related Posts with Thumbnails