Alu-aluan..

.::Terima kasih kerana melawat blog saya::. kalau ada iklan tu klik la ye.:)

Monday, November 8, 2010

Tips-tips mengukuhkan ukhwah..

Assalamualaikum...

Sebagaimana yg telah saya dijanjikan pada post yg lepas,mesti ramai yg dh x sabar kan(ceh over la plak mamat ni)...dh korang bce je lah dlu,malas lak nk citer panjang2..huhuu

Beberapa tips untuk mengukuhkan ukhwah ialah:

1. Memberitahu kepada sahabat kita bahwa kita mencintainya:
Rasulullah saw. bersabda, “Apabila seseorang mencintai saudaranya, hendaklah dia mengatakan cinta kepadanya.” (Abu Dawud dan Tirmidzi, hadits shahih)

2. Minta didoakan dari jauh saat berpisah :
Rasulullah saw. bersabda, “Tidak seorang hamba mukmin yang berdoa untuk saudaranya dari kejauhan malainkan malaikat berkata, ‘Dan bagimu seperti itu’.” (Muslim)

3. Bila berjumpa, tunjukkan wajah gembira dan senyuman :
Rasulullah saw. bersabda, “Janganlah kamu meremehkan kebaikan apapun, walaupun sekadar bertemu saudaramu dengan wajah ceria.” (Muslim)

4. Berjabat tangan dengan erat dan hangat :
Berjabat tanganlah setiapkali bertemu. Sebab, Rasulullah saw. bersabda, “Tidak ada dua orang muslim yang berjumpa lalu berjabat tangan melainkan keduanya diampuni dosanya sebelum berpisah.” (Abu Dawud)

5. Sering-seringlah berkunjung :
Nabi Muhammad saw. bersabda, “Allah swt. berfirman, ‘Pasti akan mendapat cinta-Ku orang-orang yang mencintai karena Aku, keduanya saling berkunjung karena Aku, dan saling memberi karena Aku’.” (Imam Malik dalam Al-Muwaththa’)

6. Ucapkan selamat saat saudara anda mendapat kejayaan :
Anas bin Malik berkata, Rasulullah saw. bersabda, “Barangsiapa bertemu saudaranya dengan membawa sesuatu yang dapat menggembirakannya, pasti Allah akan menggembirakannya pada hari kiamat.” (Thabrani dalam Mu’jam Shagir) - ucapkah tahniah kalau kawan kita menikah/dapat anak/berjaya dalam exam/balik dari jihad@ haji etc..

7. Berilah hadiah terutama di waktu-waktu istimewa : 
Hadits marfu’ dari Anas bahwa, “Hendaklah kamu saling memberi hadiah, karena hadiah itu dapat mewariskan rasa cinta dan menghilangkan kekotoran hati.” (Thabrani)

 8. Berilah perhatian dan bantu keperluan Saudara Anda :
Rasulullah saw. bersabda, “Siapa yang melepaskan kesusahan seorang mukmin di dunia nescaya Allah akan melepaskan kesusahannya di akhirat. Siapa yang memudahkan orang yang kesusahan, nescaya Allah akan memudahkan (urusannya) di dunia dan di akhirat. Siapa yang menutupi (aib) seorang muslim, nescaya Allah akan menutupi (aibnya) di dunia dan di akhirat. Dan Allah selalu menolong hamba-Nya jika hamba tersebut menolong saudaranya.” (Muslim) -

mesti bestkan kalau kita dapat amalkan tip2 ni...ok sampai sine je arini..
SELAMAT BERAMAL

1 comment:

Aideal Fitri said...

Oh,ni yang ko bljr kat Mesir Zam haha ^_^

Blogger news

Related Posts with Thumbnails