Alu-aluan..

.::Terima kasih kerana melawat blog saya::. kalau ada iklan tu klik la ye.:)

Thursday, July 8, 2010

COUPLE IN ISLAM..


Assalamualaikum..

utk entry kali ni,jomkita bace 1 artikel dr notes FB mmbr sy,
sy agak tertarik ngan artikel ni...tntg persoalan "boleh ke
couple"...i really
no komen about this issue...Satu saje
yang sy pegang...perempuan baik adalah
untuk lelaki yang baik dan
sebaliknya...xyah pening2 nak pikir
pasal benda ni...semuanya kuasa
Ilahi...lagipun blum masanye kt nak
pikir pasal ni...(^-^)

COUPLE IN ISLAM..

selalu bertanya pada diri, couple tu
blh ke tak dlm Islam?....blh ke tak
ni?....

one day, IKIM da solutionnya
ttg couple dlm Islam....it answers my
question
clearly....

apa kata Islam ttg couple?....
sebesar2 tajuk yg ditaip dlm
article "percintaan : HARAM !!!!"
dlm Islam tiada istilah
bercouple....kalau benar seorang lelaki
itu mencintai seseorg wanita seikhlas
hatinya, tidak blh dia bercouple....
bercouple adlh dtg dari nafsu....buat
apa menurutkan nafsu?....
dalam Islam yg ada hanyalah
perkahwinan....cara2nya,....bila seorg
lelaki itu tersuka kat seorg wanita tak
kira lah member ke, tak pernah kenal
ke,....dia kena solat istikharah dahulu
sblm memulakan langkah....minta
petunjuk Allah benarkah si dia itu adlh
jodoh yg telah Allah tetapkan....
kemudian, andai dah dpt petunjuk benar
si dia jodoh yg Allah tetapkan, kena
approach parents dia....bkn nyer
approach dia....lelaki ni kenalah minta
izin kat parents nak kawan ngan
perempuan ni dan niat dia berkawan
kenalah nak memperisterikan perempuan
ni, bukan sekadar main2 ek....
pastu, kalau perempuan ni pula kena
buat solat istikharah minta petunjuk
dari Allah betul tak lelaki ni jodoh
dia....kalau dah dpt petunjuk dari
Allah dan parents kata ok,....tak
bermakna blh dating, keluar bersama2 dan
sbgnya.... step seterusnya kena cpat2
tetapkan tarikh kahwin....pastu kahwin
la, and happy ever after....Insya
Allah....

so,....sedar tak yg sebenarnya step2 di
atas adlh step utk meminang ?....

kesimpulannya, dlm Islam tak der
istilah couple.... kpd sahabat2 yang
saya sayangi dan kasihi, marilah kita
sama2 membanteras gejala2 bercouple ni
sbb bermula dari couple, mcm2 blh
terjadi, tak pyh la di sini saya
sebutkan complication2 yg timbul slps
bercouple....hehe, mcm hypertension lak
ada complication2.... sanggupkah kita
gadaikan agama hanya utk kepuasan
diri?....
ingat, kita muslim diperhati oleh non-
muslim, mcm mana nak berdakwah kalau
diri songsang?....

ermm...pada sape yg terasa...maaf
dipinta..sekadar renungan kita
bersama...

i do believe in this words, deep down
if u guys ask urself, we already have
the answer, ALLAH the almighty have
always slipped in the answer in our
heart, it's just that we rather listen
to the 'other' voice than the one
that's already there...

p/s : remaja sekarang ramai yg
terpengaruh dgn budaya kuning
coupling... kononnya xikut zaman la sesape
yg x pernah couple.. hmmmm.. iyo la
tu..
Keseronokan nafsu semata-mata....
harap ia menjadi pedoman buat semua...
1 lagi, sya lihat byk sgt topik cinta
dlm forum,FB n etc...
Cinta hanya melalaikan manusia!.. kalau
nk bercinta, bercintalah dgn cara yg
betul dlm Islam,ada caranya..
~ISLAM ITU INDAH jika kita menghayatinya..
jgn anggap ia beban kerana ALLAH lebih mengetahui
apa yg terbaik untuk kita semua..~
[Nasihat buat diri ku yg kerdil]....

WaLLahua'Lam

6 comments:

kerangRebus said...

hm..sbgai peng'couple' memang payah nak komen kat sini..ahaaa..anyway, thnks for entry ber'ilmiah tu..di akhir zaman nih memang payah da nak jumpe org yg betul2 ikut 'couple islam' camtu..sebaliknya..ramai yg jadik pelik bile seseorg tu xde couple ..haih..masyaAllah..mintak2 kita semua diberi petunjuk+bimbingan Nya..amin3 =_=

cik ena merduwaty said...

mmg payah nak halang dri untk tak bercouple..dlu dy pernah menolak bf sy kerana takut akan dosa..so sy putuskan hbungn kami..tapi sy yak boleh...teringat kat die jer..huu..kalau nak kawen banyak komitmen plak..sy xsedia nak kawin..huhu...

cendoimanis said...

Alhamdulillah...gud entry...mmg susah nak elak dr bercouple...tambahan plak bdk2 remaja...ape yg pnting, kita kena tau batas pergaulan...mnta doa pd Allah supaya dijauhkan dr syaitan...syaitan ni mmg suka org wat jahat...

zameermus said...

insya'Allah miss kerang,sme2 la kte doa..^_^

zameermus said...

miss ena,sy sokong ngan action yg miss amek..kalau dh ade jodoh,hubungan yg putus tu leh sambung blk insya'Allah..sbgi cnth,kisah nabi adam n hawa tetap bertemu walaupun jaoh terpisah..Allah lebih mengetahui apa tg terbaik utk kte semua..^_^

zameermus said...

hmm..btol tu miss cendoimanis,,yg pnting jge batas pergaulan n doa pd Allah...^_^

Blogger news

Related Posts with Thumbnails