Alu-aluan..

.::Terima kasih kerana melawat blog saya::. kalau ada iklan tu klik la ye.:)

Sunday, April 24, 2011

minum berdiri.. apa kesannya??

Assalamualaikum..

Dari Anas dan Qatadah, Rasulullah saw bersabda: Sesungguhnya beliau melarang seseorang minum sambil berdiri, Qotadah berkata:”Bagaimana dengan makan?” beliau menjawab: “Itu kebih buruk lagi”. (HR. Muslim dan Turmidzi)
Bersabda Nabi dari Abu Hurairah,“Jangan kalian minum sambil berdiri ! Apabila kalian lupa, maka hendaknya ia muntahkan !” (HR. Muslim)

Satu kajian kesihatan oleh ahli akupuntur mengatakan, air yg masuk dgn cara duduk akan disaring oleh sfringter. Sfringter adalah sesuatu struktur maaskuler (berotot) yg boleh membuka (sehingga air kemih boleh lalu) dan menutup. Setiap air yg kita minum akan disalurkan ke 'pos-pos' penyaringan yg berada di ginjal. Maka, jika kita minum berdiri. Air yg kita minum tanpa disaring lagi akan terus menuju ke pundi kencing.  Ketika terus menuju kandung kemih, maka terjadilah pemendapan di saluran ureter. Kerana banyak limbah2 yg menyita di ureter. Inilah yg menyebabkan penyakit batu karang. Salah satu penyakit ginjal yg berbahaya. Susah kencing itu penyebabnya..

subhanallah baru tau apa sebabnye Rasulullah saw menegah minum berdiri ni..lepas ni sesame la kita amalkan..:D

Blogger news

Related Posts with Thumbnails