Alu-aluan..

.::Terima kasih kerana melawat blog saya::. kalau ada iklan tu klik la ye.:)

Thursday, April 14, 2011

petai sebagai pewangi tandas..

Assalamualaikum..

Opss...tajuk nampak sangat nipunye,mane plak petai jd pewangi tandas tapi mak ngan ayah ckp petai tu "pewangi tandas"(owg melayu mmg suke berkias..)..hehee :P
petang tadi nampak ayah mcm beli petai..so terfikir lak nk wat post pasal petai ni,tapi bukan pewangi tandas tau..pasal khasiat petai ni..bila kte dgr petai je kte dh tau yg baunye mak aih..xtahannn...tapi klo dh tau khasiatnye mesti dh x kesah lg dh masalah bau tu...haha

ok kte tgk dlu spec petai ni..(ceh cam laptop la plak :P)
petai mengandungi 4 kali ganda protein..
2 kali ganda karbohidrat..
3 kali ganda fosforus..
5 kali ganda vitamin A..
2 kali ganda mineral serta lain-lain vitamin berbanding epal..

petai juga dapat membekalkan banyak tenaga kerana mengandungi tiga jenis gula iaitu sukrosa,fruktosa dan glukosa yg digabungkan dengan serat..hasil dari penyelidikkan yg dijalankan(tp bukan aku la..)2 sajian petai mampu meberikan tenaga untuk aktiviti lasak selama 90 minit..nampaknye kte dh tau serba sedikit kandungan dalam petai dan kelebihan petai sebagai pembekal tenaga..untuk mengetahui khasiat ataupon kelebihan petai ni,tunggulah entry akan datang ye...

kat sni kilat sabung menyabung guruh berdentang dentum..takot plak nk on pc ni...tp betul ke klo time hujan xleh menggunakan komputer..??hmmm maybe bab ni pon akan di kongsi dlm post yg lain..jumpa lg..dan selamat malam..:D

2 comments:

p!q4h b@guss said...

mmg wangi tahap superb la..haha

Aina said...

sy tak makan petai tp sangat suka sambal udang dengan petai....:)

Blogger news

Related Posts with Thumbnails