Alu-aluan..

.::Terima kasih kerana melawat blog saya::. kalau ada iklan tu klik la ye.:)

Thursday, August 19, 2010

Replacement Note...

salam...
selamat pagi sume...

Hari ni pepagi lg sy post entry,bkn ape..patutnye entry ni nk post smalam.
tp dsebabkn smalam ana ta'ban jiddan xjd la nk post..eceh msok arab ckit lak..
ok berbalik kpd tajuk,'Replacement Note' Ape tu?sy rasa mesti ramai dh tau pasal ni..
xkurang jgk yg xtau..cam sy jgk dlu,replacement=gantian jd duit gantian,tp ape tu duit gantian?..tu la persoalan yg timbul dlm kepala sy time tu..hehee
dgn kemudahan sekrg ni,maklumat mmg btol2 dhujung jari..maka sy dapat la beberapa info tntng replacement note ni...

Replacement note:
katakanLAH, Bank Negara Malaysia order kat kilang duit - RM3 juta dalam bentuk RM10... nak nombor prefix (siri) yang berturutan.. kebetulan, dalam proses tuh... Kilang wat kesilapan.. contoh silap yang biasa terjadi :

- ink kurang
-ink lebih
-potongan tak sama saiz
-potongan ok, kertas lak terlipat
-cetakan siri tersilap
-cetakan pudar
-dan lain2 lagi..

apabila jadi kesilapan, xkan KILANG nk kuarkan / serah kepada BNM... jatuh status kilang lah, leh jejas ISO.. maka, wang yang rosak akan diasingkan, dan dikira... kalo ada 2000 keping yang rosak ( RM20 ribu ), maka...

kilang akan keluarkan semula, "wang gantian" bagi yang rosak..tuh.. jadi.. prefix (no siri).. yang rosak tadi, tidak akan dicetak semula,... cuma, akan digantikan..dengan prefix Z#...

MAKA, kuarlah Z# ....

dan kesudahannya, kilang pun serah RM3 juta - note RM10 kat BNM... diedarkan kepada orang ramai...- melalui bank, atm...bla,bla... YANG TANG KAPLA Z# itulah menjadi kegilaaan dan pemburuan geng-geng pengumpul wang kertas ini.....

haaa...camne dh phm?ok nk djadikn cerita,mlm td lepas solat terawih,sy pegi la kedai nk bli brg..time nk bayo tu,kluar ar kn 10 ringgit.tetibe ternmpk lak prefix duit tu ZC..memandangkn sy jgk pengumpul..cepat2 tarik blk tukar ngan duit lain..hehee xmao lpskn peluang..tp sebenarnye xpernah terpikir pon nk kumpul duit replacement nih..alang2 dh jumpe..jgn lepaskn peluang..yg slalu sy kumpul duit dlm n luar negara..syiling ngan kertas dua2 sy kumpul..de yg br de yg lama..lg lama lg sy suke..nnt la sy tjukn dlm entry yg akn dtg koleksi2 sy..tp ckit je la,coz lom msk tahap hardcore lg..hehee


pssst:xperasan ade dlm dompet sendri..huhu

sampai sini dulu,entry hari ni bye..^_^

Blogger news

Related Posts with Thumbnails